Od jutra! Nie! Od poniedziałku biorę się za siebie! Ćwiczę, nie jem słodyczy, piję wodę mineralną min. 3 l, nie jem chleba i ziemniaków! Dzisiaj piątek. Mam jeszcze trzy dni luzu. Zjem ciastko zamiast obiadu, albo po i przed obiadem, pizzę na kolacje, bo od poniedziałku biorę się za siebie. Poniedziałek. Zaczynam. Ale bez słodyczy? Wtorek. Nie dam rady, muszę coś słodkiego, albo frytki, jak ja bym zjadła frytki. Środaaaaaaaaa…tylko mały batonik! Znowu mi się nie udało, więc zjem kolejny i zamówię pizzę, bo nie dałam rady. Piątek. Od poniedziałku biorę się za siebie…
Schemat znany wielu osobom, przećwiczony i z tendencją do nawrotów.
Jedz to co lubisz i chudnij skutecznie! Jaaasne, będę jadła naleśniki z czekoladą i schudnę…
Co zrobić, żeby na tak zwanej diecie wytrzymać i po osiągnięciu sukcesu utrzymać wagę i samopoczucie, nie tyć i nie zaczynać od kolejnych poniedziałków. Kluczem do sukcesu jest zmiana nawyków żywieniowych. Temat znany z kolorowych czasopism, ale co oznacza w praktyce? Najprościej mówiąc musimy eksperymentować z nowymi smakami, testować nowe produkty i potrawy, które będą nam smakować i jednocześnie będą zawierały odpowiednią ilość i proporcje składników pokarmowych. Jedzenie jest przyjemnością i tak musi pozostać. Niejednokrotnie wystarczy gotowane przez nas posiłki zmodyfikować, uzupełnić, wzbogacić. Jeśli jedzenie będzie smaczne, nie będziemy o nim myśleć jak o diecie, którą musimy przetrwać. Nie kierujmy się powtarzanymi wokół opiniami. Zrezygnowanie z ziemniaków i chleba jest bardzo złą decyzją, nawet jeśli skutkuje utratą wagi. Zamieńmy biały chleb na pełnoziarnisty i tym samym dodajmy naszemu organizmowi trochę pracy, gdyż rozleniwił się razem z nami. Wystarczy zastosować kilka trików, żeby pobudzić metabolizm, który może być bardzo spowolniony mało zróżnicowaną dietą lub dietami drastycznie ograniczającymi kalorie. Jednym z takich sposobów jest stosowanie przypraw przyspieszającymi przemianę materii jak bazylia, imbir, cynamon, oregano, czy curry.
Przygotowanie posiłków w czasie odchudzania nie powinno zajmować więcej czasu niż przed przejściem na dietę. W sklepach dostępnych jest wiele produktów, z których można szybko przygotować zdrowe, niskokaloryczne i smaczne dania. Trzeba tylko wiedzieć, co wybierać i wiedzieć co nam smakuje.
Jeśli podstawową motywacją jest chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów, w bonusie dostaniemy jeszcze lepsze samopoczucie, zdrowie, ładniejszą cerę i zastrzyk energii. Należy też sobie uświadomić, że zmiana nawyków żywieniowych powinna dotyczyć całej rodziny. Zdrowe jedzenie jest warunkiem komfortowego życia również osób nie mających problemów z wagą. Stosując dietę racjonalną, dobrze zbilansowaną mamy szansę uniknąć wielu cywilizacyjnych chorób i złagodzić wiele dolegliwości.
Zapraszamy wszystkich, którzy chcą zerwać z piętnem kolejnych poniedziałków :)
mgr Katarzyna Gediga- dietetyk